A cukrok terminátora, a sütésálló szórócukor
Sütik, torták díszítésére választhatunk bármit, csak a képzeletünk szabhat határt neki, hogy mi is legyen az. Most itt az ideje, hogy megismerjük a legnépszerűbb díszítőt, a cukrok terminátorát!
Díszítésnél rengetegféle gyümölcsből válogathatunk, de ha mégsem gyümölcsöznénk, csak hanyag eleganciával megszórnánk kreálmányunkat, a szórócukor, más nevén a díszítőcukor tökéletes választás. Sokszínűsége nem kétséges, van kisebb, nagyobb, színesebb, fehér, keményebb puhább...
Hívhatjuk bátran a cukrok terminátorának, hiszen a boltban kaphatók magasabb hőmérsékleten olvadnak, jobban ellenállnak a sütőben való harcnak. A finomított fehércukor egyik fajtája, ételszínezékkel feldobva és vonzóbbá téve. Cukortömbök összetörésénél készül, ekkor a megfelelő nagyságú darabokat átszitálással emelik ki a darából, de extrudálással is gyártják. Nekünk persze nem kell se szitálni, se extrudálni, ha otthon el akarjuk készíteni, elég csak ha a cukrot egy edénybe vagy pohárba kanalazzuk, rácsöppentünk pár csepp aromát és elkeverjük. Hagyjuk száradni, közben időnként átkavarva, hogy az összeállt szemek szétjöjjenek. Akkor lesz jó, ha már keveréskor nincs sehol összeragadva. A színekkel kedvünk szerint játszhatunk!
Két nagy fajtája van, az egyik északról érkezett hozzánk, ott a mai napig rengeted sütemény díszítő és édesítő eleme, igencsak nagy népszerűségnek örvend. Két csoportját, a svédet és a belgát különböztetjük meg. A belga inkább nagyobb darab, gyöngyökre hasonlít. Ezzel szemben a svéd cimborája kisebb és keményebb. Nem szakavatott szemnek teljesen egyforma, ám heves vitákat válthat ki, ha ezt egy svéd vagy belga cukrásszal is közöljük. Első képen a belga, másodikon pedig a svéd változat található.
Svédül: pärlsocker, finnül: helmisokeri, ám ha igazán nyelvtörőt akarunk, akkor németül próbálkozzunk vele, ugyanis németül Hagelzuckerként ismerik.
A másik csoport pedig a kisebb, színesebb, puhább cukrok gyűjtője, angolul a sprinkled, ő pedig Amerikából érkezett hozzánk. Eredetileg hosszúkás darabokból álltak, ám ma már, főleg Európában a gömb alakúak az elterjedtebbek. Már a XVIII. században használták díszítésre a házi változtatott, ám az 1923-ban Sam Born által alapított Just Born vállalat változtatott ezen, és a picike, hosszúkás fajtát dobta piacra, Jimmies néven. A Jimmies az elején még csak fagyikat díszített és nem tartalmazott csokoládét. Azóta a csokis változata hatalmas népszerűségnek örvend, és nincs olyan szín, amiben nem gyártanák ezeket a cukorkákat.
Állítólag a tengerentúlon a legfrissebb trend a fémes és fekete cukorka, most el sem tudjuk képzelni az milyen lehet....
Többet szeretnél tudni a sütikről? Gyere el a túráinkra!